![Pieprz](/img/min/decorators/pepper.png)
![Rozmaryn](/img/min/decorators/rosemary.png)
![Suszony pomidor](/img/min/decorators/dried-tomato-2.png)
![Oliwki](/img/min/decorators/olive.png)
![Rozmaryn](/img/min/decorators/rosemary-2.png)
![Pieprz](/img/min/decorators/pepper.png)
![Bazylia](/img/min/decorators/basil-2.png)
Vege burger z sałatką coleslaw i sosem curry
![Sokolow-przepisy30113_s_burger.jpg](/_cache/recipesFull/600-600/crop/Sokolow-przepisy30113_s_burger.jpg)
![Marchewka](/img/min/decorators/carrot.png)
![Marchewka](/img/min/decorators/paprika.png)
![Oliwki](/img/min/decorators/olive.png)
SKŁADNIKI
- 4 Vege burgery klasyczne Z Gruntu Dobre
- 4 bułeczki do burgerów
- 4 plasterki vegańskiego sera cheddar (opcjonalnie)
- olej
Sos:
- 1 dymka
- 200 g wegańskiego majonezu
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
Sałatka:
- 1 czerwona cebula
- 1/2 białej kapusty lub mix czerwonej i białej
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Burgery usmaż na niewielkiej ilości oleju na złotobrązowy kolor.
Bułeczki przekrój na połówki i włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
Przygotuj sos: dymkę pokrój w plasterki, przełóż do miseczki, dodaj majonez, sok z limonki i curry, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj sałatkę: cebulę pokrój w piórka, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce albo pokrój w zapałki. Kapustę poszatkuj, przełóż do miski i dodaj przygotowane warzywa. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wymieszaj.
Na podgrzanych bułeczkach układaj burgery, cheddar i sałatkę. Górną bułkę posmaruj sosem i przykryj burgera.